Wei

Pas de invalshoeken van maatschappijleer toe

Lesidee van Stefan van der Weide · Voortgezet onderwijs · Meer details
Doelgroep
Individueel
Type
Oefening
Gemaakt op
24 dec 2012

In deze les ga je actief aan de slag met de vier invalshoeken van maatschappijleer. Want theorie in een boek is leuk, maar hoe ziet het er nu in het echt uit?

Opdracht

Zoek eerst drie nieuwsberichten uit die gaan over maatschappelijke problemen. Wat is ook al weer een maatschappelijk probleem? Voldoet het nieuwsbericht aan: 1. Het is een sociaal probleem 2. Er bestaan verschillende meningen over de oplossing van het probleem 3. De politiek moet het probleem oplossen (of door gezamenlijke actie) 4. Het probleem krijgt aandacht van de media Beoordeel ook de betrouwbaarheid van de informatie. Klopt deze wel? Onderzoek nu per uitgekozen bericht: 1. De politiek-juridische invalshoek: Welk beleid bestaat er? (gebruik de app Rijksoverheid) 2. De sociaaleconomische invalshoek: Welke belangen hebben de betrokken groepen? (gebruik daarvoor de nieuws app en/of internet) 3. De sociaalculturele invalshoek: Hoe denken mensen erover (waarden en normen)? (gebruik daarvoor de nieuws app en/of internet) 4. De veranderings- en vergelijkende invalshoek: Hoe ging dat vroeger? Hoe gaat dat in andere landen? Schrijf een verslag per nieuwsbericht waarin je deze 4 vragen beantwoordt. Succes!

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan
  • Gebruik van een nieuws app, zoals: NOS, Nu.nl, etc.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving
  3. Volg de stappen in de opdracht
  4. Lever het gemaakte werk bij je docent in

Tip voor thuis

Als er 'gemopperd' wordt over het overheidsbeleid, zoek dan eens op wat het beleid eigenlijk is. Klopt ons beeld wel?

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Stefan weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Stefan

Machinarium is een prachtige game waarbij het draait om puzzels oplossen. Die kun je alleen oplossen, maar dan kan natuurlijk ook samen.

Het staat zo vaak in opdrachten en toetsen: leg uit, beargumenteer, enz. Dat heb je niet zo maar onder de knie. Decider App helpt je om heldere keuzes te maken waar goede redene...