Medium

Ontwerp interactieve lessen met Kahoot!

Lesidee van J V. · Meerdere sectoren · Meer details
Doelgroep
Groep
Type
Klassikale instructie, Klassikale toetsing
Lesidee van
Gemaakt op
13 dec 2013

Kahoot is een makkelijk te gebruiken student-response systeem dat werkt op elk apparaat. Het stelt je in staat om een serie meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen te maken die de leerlingen vervolgens kunnen beantwoorden via elk apparaat dat een webbrowser heeft (telefoon, tablet of desktop). 

De leerkracht zorgt voor een quiz via de webinterface en moet een account aanmaken. Dat kan via: https://getkahoot.com. De vragen zijn meerkeuze en het is vrij eenvoudig om een set aan te maken: voer de opties in en kies het juiste antwoord. Je kan punten toekennen (competitie-element) aan de vragen en ook een tijdslimiet (10 - 120 seconden). Je kan ook een afbeelding aan elke vraag toevoegen door deze te slepen van je computer naar de vraagpagina. Ook een Youtube-filmpje in je vragen plaatsen behoort tot de mogelijkheden. Je kan hier aangeven welk fragment van het filmpje je leerlingen moeten zien.
Het aantal mogelijke antwoorden variëren van 1 - 4 en vermeerderen of verminderen door op de + of - te klikken. Je geeft onderaan de mogelijke antwoorden aan of ze al dan niet correct zijn. 

Eenmaal gepubliceerd, kan je als leerkracht de quiz beginnen en het startscherm aan de klas tonen. Dit scherm geeft de leerlingen de instructies (oa het webadres en de pincode) over wat ze moeten doen om toegang te krijgen tot de quiz. De leerlingen moeten geen account aanmaken.

Na het spelen van de quiz of vragenlijst kan op de pagina met het scorebord de antwoorden in een Excel-bestand worden gedownload. 

Kahoot is bij uitstek geschikt voor BYOD (Bring Your Own Device).

Opdracht

Het ontwerpen van een quiz, meningsvragen of enquêtevragen kan voor verschillende doeleinden worden ingezet.

Men kan denken aan:
- Een quiz in groepjes laten uitvoeren om de voorkennis te activeren. De quiz kan zich op de inhoud van de vorige les richten of meer algemeen.
- Bij meningsvragen kunnen groepjes beslissingen nemen bij een probleem, bijvoorbeeld over stelling over pesten, sociale media, burgerschap, ethische dilemma's, etcetera.
- De lesinhoud kan gemeten worden door quizvragen. In hoeverre hebben ze de stof aan het einde van de les begrepen.
- Leerlingen kunnen hun mening individueel of in groepjes geven over verschillende zaken bij enquêtevragen. 
- Bepaalde instructie en/of informatie kan aangeboden door middel van instructie van de leerkracht met ondersteuning van een filmpje of plaatje.

Omdat de de start en het einde van een youtubefilpmpje kan worden ingesteld, kan u bijvoorbeeld zelf een filmpje maken en uploaden naar youtube en steeds gedeelte van het filmpje laten afspelen bij de vraag.

Leerdoel

De leerdoelen kunnen zelf worden bepaald afhankelijk van de lesinhoud en lesdoelen die u bepaalt. 

Doel van het gebruik is het bevorderen van motivatie en deelname bij leerlingen. Doel voor de leerkracht is het verkrijgen van data over de leerlingen.

Voorwaarden

  • Een account aanmaken op https://getkahoot.com
  • Vooraf een quiz, vragenlijst of discussie ontwerpen op https://create.kahoot.it
  • Apparaten met een webrowser per leerling of per groepje leerlingen.
  • Een digibord waarop de leerlingen de vraag, de antwoordmogelijkheden en eventueel een foto of filmpje kunnen zien.

Stappenplan

  1. Zorg dat aan alle voorwaarden voldaan is
  2. Bespreek de opdracht met de leerlingen of geef hen een opdrachtbeschrijving.
  3. Op hun telefoon, tablet of computer gaan ze naar kahoot.it
  4. Ze typen de pincode in. Vervolgens hun naam.
  5. Eens ingelogd is het wachten op andere leerlingen. Alle namen verschijnen op het scherm.
  6. Wanneer de klas begint te spelen krijgen ze eerst op het digibord de vraag (+ foto of filmpje) te zien en daarna de mogelijke antwoorden. Alle antwoorden verschijnen in een kleur (en ruimtelijk figuur) op het device van de leerling. De leerlingen klikken
  7. Per vraag is er een overzicht van het aantal antwoorden per keuzeoptie en een grafiek. Bespreek de antwoorden met de klas en/of laat een leerling die het antwoord goed had zijn antwoord toelichten.
  8. Op het einde komt de winnaar in beeld en kan je het puntentotaal van alle leerlingen zien (Final scorebord).

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat J weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van J

RoboMind is bedoeld als een eerste introductie over automatisering en programmeren waarvoor geen voorkennis nodig is. Omdat er vele opgaven mogelijk zijn, kan de moeilijkheidsgr...

Deze gratis tool is vergelijkbaar met andere student-response systemen. Log in als leerkracht en maak in je dashboard voor de les vragen. Stel de vragen aan de leerlingen op hun...