Image

'Ordening' ordenen!

Lesidee van Quirijn van den Berk · Voortgezet onderwijs · Meer details
Categorieën
Doelgroep
Individueel
Type
Brainstorm / informatieverwerking, Oefening, Toetsing op eigen tempo
Gemaakt op
19 jun 2013

Thema 'Ordening': Je ziet het meteen of...je ziet door de bomen het bos niet meer (lees: door de organismen de ordening niet meer). Als iets je helpt bij het ordenen van je gedachten is het wel MindMappen. De App MindMeister is een van de Apps die je daarbij helpt.

Opdracht


Thema Ordening (brugklas biologie)
Als het hele hoofdstuk 'Ordening' besproken is in de les, moet je van de indeling van alle organismen een aantal belangrijke dingen weten:

1. Naar welke kenmerken kijk je als je organismen steeds verder onderverdeeld in kleinere groepen?

2. In welke groepen deel je de vorige in (welke vertakkingen kun je maken)?


3. Bij elke groep een voorbeeldorganisme.


De indeling van alle organismen (het hele hoofdstuk dus!) kun je - met behulp van de App MindMeister - in één overzicht bij elkaar zetten. Júist het zelf maken van dit overzicht helpt je hersenen om het hoofdstuk veel beter te onthouden en te overzien.

Het maken van een MindMap
1. Open de App;

2. Start in een nieuwe MindMap met 'Alle organismen';

3. Voeg met het '+'-je de eerste vertakking toe. Bij iedere vertakking die je maakt schrijf je de kenmerken waar je naar kijkt bij het indelen van de organismen in kleinere groepen. Bij de eerste vertakking is dat dus 'Heeft het organisme een celwand? Bladgroenkorrels? Een celkern?';

4. 'Hang' aan het hokje met de kenmerken de groepen waarin je 'Alle organismen' in kunt delen. Dat worden dus 4 hokjes: 'Het rijk van de bacteriën', 'Het rijk van de schimmels', 'Het rijk van de planten' en 'Het rijk van de dieren';

5. Geef de hokjes met de rijken een bepaalde kleur;

6. Hang aan ieder hokje een nieuw hokje met een andere kleur, waarin je een voorbeeldorganisme noemt;

7. Ga van hieruit verder om alle vertakkingen, kenmerken en voorbeeldorganismen uit het hele hoofdstuk een plek te geven.

Het lijkt misschien verschrikkelijk veel werk, maar als je eenmaal ontdekt hebt hoe je nieuwe onderdelen toevoegt in de App... schiet het rap op. Vergeet niet dat je aan het leren bent als je zo'n MindMap maakt :)!

Leerdoel

Het ordenen van de veelheid aan termen / de structuur van het hoofdstuk 'Ordening' (brugklas biologie).

Voorwaarden

  • Kennis van de app en bediening ervan.
  • Het hoofdstuk 'Ordening' moet behandeld zijn.

Tip voor thuis

Voor sommige leerlingen werkt MindMappen beter als zij dit eerst - al klodderend - op een gewoon stuk papier hebben gedaan. Gebruik de App in dat geval om jezelf nog 's te controleren en een nette versie te maken van je krabbels!

Reageer op dit lesidee

Wil je reageren? Log in of meld je aan.

Wees niet verlegen

Schrijf de eerste reactie en laat Quirijn weten wat je van dit lesidee vindt.

Bekijk ook deze lesideeën van Quirijn

We lijken leerlingen soms ongemerkt bang te maken met onze 'lessen' over drugs, alcohol, SOA, loverboys, pesten, discriminatie en recessies. Tijd voor iets positiefs: leerlingen...

In mentor- en studielessen wordt veel aandacht gegeven aan 'Hoe leer je?'. Vaak wordt veel tijd besteed aan het prikkelen van je brein en aan het maken van planningen. Maar... w...